Целта е синхронизация на земните часовници с астрономическото време

На 30 юни точно в 23:59:59 световните атомни часовници ще направят една секунда пауза, пише The Verge, цитиран от агенция "Фокус". По-точно те ще преминат през 23:59:60, преди да покажат 00:00:00 часа на 1 юли.

 

Целта на добавянето на една секунда, обявено от Парижката обсерватория, е синхронизация на земните часовници с астрономическото време. В този случай трябва да се компенсира забавяне на въртенето на Земята. Това ще бъде проблем за компютърните инженери, тъй като се нарушава синхронизацията между компютърните и атомните часовници.

 

Първото добавяне на секунда е направено през 1972 година, тазгодишното ще бъде 26-ото поред и вероятно предстоят още. Случаите, когато може да се наложи добавяне на секунда са непредсказуеми - земетресения, приливно привличане, климатични явления, всички те влияят на въртенето на Земята. При последното добавяне на секунда през 2012 година, множество сайтове изпитаха затруднения, а някои се сринаха, когато добавената секунда се появи неочаквано. Трудно е да се предскаже къде в програмните кодове ще възникне проблем и компаниите търсят свои собствени решения.

 

Инженерът на Google Кристофър Паско обяснява, че е най-лесно да се върне часовникът с една секунда назад в края на деня, но това може да предизвика нови проблеми. Решението на Google е да раздели допълнителната секунда на милисекунди и след това да разпръсне тези миниатюрни порции време в системата на случаен принцип по време на денонощието.

 

“Това означава, че когато дойде време, да се добави секундата в полунощ. Нашите часовници вече ще са изрязали това време постепенно в рамките на денонощието”, посочва Паско.


Не всяка компания обаче има инженерния ресурс да намери и приложи собствено решение, а това означава, че в края на 30 юни могат да се очакват сривове.

 

Според информация на The Telegraph някои кръгове в САЩ смятат, че добавянето на секунда трябва да спре да се прави веднъж завинаги, но това би означавало да скъсаме връзката между концепцията за време и една от най-важните времеви скали - слънчевия ден, и да се разграничим от времето, измервано от нашата планета.