Така ще се разработят правила за използването на роботизирани самолети за отразяване на новини

В рамките на първа по рода си програма Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединените щати ще даде разрешение на CNN да тества оборудвани с камери дрони за репортерски цели, съобщава медията, цитирана от агенция "Фокус".

 

CNN си партнира с Института за технологични изследвания в щата Джорджия, за да събере данни от реализирането на програмата. Администрацията посочва, че ще анализира тези данни, за да разработи правила за използването на роботизирани самолети за отразяване на новини.


Старшият вицепрезидент по правните въпроси на медията Дейвид Виджиланте отбелязва, че се надява тестовата програма да доведе до безопасна и широко разпространена употреба на дрони във въздушното пространство на САЩ. FAA ограничава използването на автоматизирани летателни машини в Съединените щати заради опасения, че те могат да се сблъскат със самолети. Дроните също така биха могли да причинят наранявания или повреди при падане от въздуха.


В момента не съществуват разрешителни за управление на дрони, а няколко дрона бяха “на косъм” от сблъсък със самолет. В резултат FAA определи няколко в по-голямата си част необитаеми региона в страната, където хората могат да тестват дрони за комерсиална употреба. Сега агенцията позволява само определени видове леки дрони за комерсиални полети до 121 метра височина.


Очаква се обаче правилата да се бъдат смекчени през тази година. Дроните намират приложение при издирвателни и спасителни операции и биха могли да предават новини от опасни места.