Истерията около последния брой на „Шарли Ебдо” продължава

 

 

Истерията около брой 1178 на „Шарли Ебдо” продължава, ден след като 3-милионният тираж беше изчерпан и бяха пуснати допълнителни 2 милиона броя. Само броени дни след нападението от миналата седмица „Шарли Ебдо” е на път да събере баснословна сума в бюджета си.

 

Ако се събере печалбата от продажби, абонаменти, дарения и отпуснатите помощи, редакцията на френския сатиричен седмичник може да събере около 10 милиона евро. Това е колосална сума за малкото издание, което в края на миналата година едва събираше средства за заплати. През ноември миналата година вестникът успяваше да продаде едва 28 хиляди броя седмично. Сега заявките буквално валят от всички краища на света. 


Отпечатан в рекордните 5 милиона екземпляра, всеки от които на цена от 3 евро, броят от 14 януари ще донесе на „Шарли Ебдо” 8 милиона евро. Разбира се, ако целият тираж бъде продаден. Вестникът ще получи изцяло приходите от първите един милион броя. Това е резултат от кампанията за солидарност, предприета от печатарите и дистрибуторите. Всички те обявиха, че се отказват от комисионните си, за да помогнат на „Шарли Ебдо” и семействата на жертвите. Както обикновено, вестникът ще получи и 40% от приходите върху останалите 4 милиона броя, което прави около 4,8 милиона евро. Само за няколко дни сатиричното издание умножи десетократно абонаментите си, които в момента са много над 120 хиляди, по думите на представител на редакцията. 

 

Авиокомпанията „Ер Франс” пък купи 20 хиляди броя, и то на пълна тарифа, въпреки че ползва сериозна отстъпка. Фонд, който може да набира необлагаеми дарения за медиите, обяви, че е събрал 1,4 милиона евро от 21 хиляди дарители.

 

Новият „Шарли Ебдо” счупи още един рекорд. Брой 1178 от вестника беше купен за 100 хиляди английски лири в сайта за онлайн пазаруване eBay.