Атентаторите от Париж са дали 5000 евро за оръжието, закупено в Белгия

Белгийските власти са арестували 13 души по време на снощната спецакция за неутрализиране на завърнали се от Сирия джихадисти. Разузнавателните служби на европейската държава са разполагали с информация за подготвян атентат срещу полицаи, патрули и полицейски участъци

Още по темата

 

По-голямата част от задържаните са бойци, завърнали се от Сирия. При обиск в 12 сгради са открити оръжия, автомати „Калашников”, експлозиви и радиокомуникационна техника. Заподозрените са разполагали и с полицейски униформи и голямо количество пари.

 

Днес ситуацията е спокойна, но еврейските училища остават затворени. Белгия повиши нивото на опасност от атентати от ниво 4 на ниво 3.

 

През последните години най-често срещаното име за новородени в Брюксел е Мохамед. До 2020 г. се очаква белгийската столица да стане един от двата европейски града с преобладаващо мюсюлманско население. 

 

Междувременно по искане на белгийските служби във Франция бяха задържани двама белгийци. Спецоперации се проведоха и в германския град Дюселдорф, както и в Холандия. Засега не са обявени имената на задържаните, но става ясно, че повечето от тях са с белгийски паспорти. 

 

Говорител на белгийската прокуратура уточни, че спецоперацията в Белгия няма връзка със случая "Шарли Ебдо" и е резултат от разследване, започнало преди две седмици. Сигнал е бил получен и от американската Агенция за национална сигурност. 


Междувременно стана ясно, че парижките атентатори са платили 5000 евро за оръжието което са закупили в Белгия. Единият от тях- Амеди Кулибали, е посетил Брюксел и Шарлероя, където е купил автомати и пистолети. В Шарлероа всяка седмица се организира пазар, където може да се закупи оръжие на черно. 

 

Европейските инстуитуции са поставени под засилена охрана.

 

 

Информация: Антоанета Николова