От Желязната лейди, през Дилма Русеф до Хилари Клинтън

 

От 194 страни по света едва 19 се управляват от дами. И то избрани през последното десетилетие. Преди да ви покажем някои от най-ярките сред тях - връщаме лентата назад – към жената, която със замах сложи мъжете политици в малкия си джоб: Желязната лейди Маргарет Тачър. Британският министър-председател ръководи Великобритания 11 години и се превръща в символ на жената във властта.

 

И от британската „Желязна лейди” – към съвременната наследничка на знаменития прякор - германския канцлер Ангела Меркел. Именно тя е обявена от „Форбс” за най-влиятелната жена-политик в света в момента. Новата „Желязна лейди” влиза в историята като първата жена на този пост през 2005 г. И все още пише история, тъй като бе преизбрана през 2013 г за трети път.

 

Друга дама на традиционно мъжки пост е Дилма Русеф – първата жена президент на Бразилия. Самата тя признава, че е изпълнила мечтата на баща си – българина Петър Русеф, член на БКП, роден в Габрово и емигрирал в Бразилия. Още 20-годишна Дилма става член на Социалистическата партия и е част от нелегалната съпротива срещу военната дикатура в страната. През 1970 г е арестувана и осъдена на три години затвор, като малко след задържането й е била брутално изтезавана и измъчвана.

 

А как една първа дама става първата жена президент на страната си ни учи аржентинката Кристина Кирхнер. Вдовицата на президента Нестор Кирхнер е избрана да седне на неговия пост и продължава политиката му в стабилизирането на Аржентина след разорилата я икономическа криза прз 2000-2001 г.

 

Само преди няколко дни беше избрана и първата жена президент на Хърватия Колинда Грабар Китарович. Преди да влезе в историята обаче влезе в жълтите вестници и прикова погледите със снимка по бански.

 

Една друга русокоса дама с амбиции в политиката прикова погледите на Полша и света. Запознайте се с Магдалена Огурек. Тя е на 35 години, доктор по хуманитарни науки, журналист и ТВ водещ, майка и съпруга. А от една седмица е и най-красивата кандидатка за президент в Полша.

 

В списъка на жените в голямата политика не може да пропуснем Хилари Клинтън. Тя води историческа битка за Овалния кабинет – американците трябваше да изберат между първата жена президент и първия чернокож президент. Избраха Барак Обама. И верен на максимата "Дръж противниците си най-близо", той я назначи за държавен секретар.

 

 А ще застане ли скоро дама на президентския пост и у нас? Предстои да разберем.