Желязо за храна, оправдават се хората, посетили изоставената сграда

Обир посред бял ден. Десетки хора разграбиха тонове желязо и дървени греди от изоставена сграда на някогашния жп завод в София.


„Откъде да си прехраня семейството, госпожо, дойдох 20 лева да изкарам, две болни деца гледам, без работа, няма как - за това сме дошли - да поработим”, казва гражданка, посетила изоставения жп завод.


Сцената се разиграва около обяд. Събира се огромна група и тръгва на лов за желязо и дървесина. По-късно на място пристига и полиция.


„Разбрахме, че заводът вече е освободен, вече можем да си работим спокойно, много хора са ни го казали. - А вие какво работите? - Събираме желязо”, обяснява друг гражданин, посетил бившия жп завод.


Откога този човек идва за препитание тук не е ясно. Със сигурност знаем обаче друго. Сградата отдавна е частна, но видимо не се стопанисва, няма и охрана.


Сградата на бившия ЖП завод е изоставена от години. Някога тук е имало релси, влизали са локомотиви, които е трябвало да бъдат ремонтирани. Сега всичко тъне в пустош и който търси, намира.


Така задачата не е лесна и за събралите се полицаи. Няколко души бяха задържани, заради липсващи документи, други заради нерегистрирани каруци, но не и за кражба.


„На вторични за стотинки, 20, 30 стотинки. - И за 20, 30 стотинки, я вижте, колко хора сте се събрали. - Цялата махала е това - глад, мизерия”, оправда се друг.


Дали ошушкването на родното място на първия български локомотив е престъпление, предстои да разберем.


Повече по темата гледайте във видеото.