Колко живее българинът и от какво умира?

Държавата удължава живота на българите със специална концепция. Идеята е през 2030 година средната продължителност на живота ни да бъде 81 години. Това е с цели 7 години повече, отколкото сега. 


Безапелационни шампиони по дълголетие са японците. В Страната на изгряващото слънце има най-голям процент столетници. А средната продължителност на живота е 85 години. В Европа най-дълго живеят скандинавците, испанците и италианците – около 83 години.

 

На дъното на класацията са Латвия и Литва, където живеят средно до 71 години. Някъде там сме и ние, българите. Средната продължителност на живота у нас е 74 години. В различните части на страната има разлики. В Монтана, например, живеят средно до 72 години, а в Смолян - до 75. Две области, две семейства, с които екипът на Нова се срещна, за да попита имаме ли шанс да ги стигнем японците. 


Тя е на 76, а той – на 77.  Живеят в монтанското село Превала. Тръгнали са за храна на магарето. 

 

„Когато се оженихме, я доведох при 1800 жители, а сега не знам дали има и 400”, споделя Методи Калафатов. 

 

Около две трети от българите умират от заболявания на сърцето и кръвта. На второ място са онкологичните заболявания, следват болестите на храносмилателната и дихателната система, както и инцидентите. 


Тук идва ред на държавната концепция. Идеята е парите за здраве да се харчат по друг начин - най-вече за профилактика и лечение именно на болестите, които ни убиват най-често. 
Това плюс насочване на средствата основно към майчино и детско здравеопазване може да подобри показателите, които отразяват здравния статус на всеки един народ. Точно това очакват да удължи живота ни. До средно 81 години през 2030. 


Необходимо е стандартът ни на живот да скочи рязко, за да живеем по-дълго толкова скоро. Затова демографите поставят други срокове. 


Христо и Златка от смолянското село Момчиловци разкриват личната си семейна концепция за дълъг живот. Той е на 86, тя – на 78. Потомствени дълголетници. 


Моята рецепта е по-малко да ядеш, повече да работиш. 00.30 - работа и добри мисли, да не мислиш никому злото”, съветва Христо.