Тя може да разкаже много за духа на времето, смятат историците

 

В навечерието на Националния празник 3 март екип на Новините на Нова погледна историята през развитието на българското военно облекло. Униформата може да разкаже много за духа на времето, смятат историците. 

 

За тайната на българския пагон в миналото разказват историците. Униформа българинът облича сравнително късно - по време на Опълчението. Прави се от английско сукно и прилича много на руската. 

 

Истинският възход на българското военно облекло обаче идва след Освобождението. Кройката идва от традиционната мъжка носия. Вплетени са и цветовете на българския трибагреник, а върху копчетата виждаме герба на страната. 

 

В началните години сукното, даже и за униформите на войниците, се внася от Англия, а еполетите и копчетата - от Санкт Петербург или от Виена. Но ХХ век идва с нова промяна - уеднаквяване на униформите

 

Основна промяна те търпят с идването на социализма – започват да добиват силуета на съветската военна униформа, особено през 50-те години. Звездата получава още един лъч и става петолъчка. И така до 1994 г. 

 

Обратно в наши дни - униформите на настоящето се шият при стриктно спазване на изискванията, които за един панталон са около 20 страници. Униформата на бъдещето пък ще се шие до края на годината от гортекс - дишаща материя. 

 

Междувременно Националният военноисторически музей традиционно обяви ден на отворените врати на 3 март.