Според бивш кадър на НСО службата е превърната в слугинаж

 

От ГЕРБ предлагат нов регламент за охраната на първите мъже в държавата. Ако бъде приет, законопроектът ще стесни сериозно кръгът от хора, които имат право на защита от НСО. Сегашният правилник позволява охрана да ползват и застрашени лица, които влизат в графата "други".

 

След като Октай Енимехмедов нападна Ахмед Доган с газов пистолет, все по-рядко виждаме почетния председател на ДПС, но още чуваме за него. „Доган е жив и здрав, Той е много добре”, обясни тази сутрин в „Здравей, България”  депутатът от Движението Мустафа Карадайъ и добави: „Доган е интересен за медиите, може би не само на медиите, може би и на политиците, и на анализаторите. Може би на България  Доган й липсва ”.

 

На дневен ред обаче излиза въпросът дали зад стените на своите сараи, Ахмед Доган е охраняван от служители на НСО и кои са останалите в списъка. Официален отговор – няма, но предположения има много. „В момента с пари на държавата се охранява Ахмед Демир Доган. Аз не мога да разбера в качеството му на какъв той е охраняван”, коментира преди време Валери Симеонов от Патриотичния фронт.  

 

От БСП също преди време поискаха да се намалят възможностите публични фигури да бъдат охранявани от НСО. „Когато за първи път коментирахме законите, ние изтъкнахме, че е редно да бъде ограничен кръгът от хора, охранявани от държавата”, напомни Атанас Мерджанов от парламентарната група на „БСП лява България”. От ДПС запазиха мълчание по темата.

 

Като бивш служители в НСО, Николай Марков смята, че критерият за това кой да се ползва със специалната защита, е доста размит. „Всеки гражданин знае, че колите на НСО стоят на пазара „Кирков” и пазаруват марули за всеки! За съпруги, за дъщери, за жени, за всеки.. тази служба е превърната в слугинаж”, коментира той пред Нова. Според Марков законът, както е написан сега, няма да промени нищо.