Годишно от липсата на вода умират повече от 800 000 души

Още преди векове учените са нарекли водата "движещата сила на природата". Но запасите ѝ на Земята се изчерпват; населението на планетата се увеличава, но не и количествата вода, с които разполагаме.

 

Темата тази година "климат - чрез знание към действие" е изключително актуална на фона на тежките последици от екстремните природни явления. Едно от основните предизвикателства пред света остава водната криза.

 

"Водата не е просто нещо, което пада от небето. Водата е въпрос на сигурност, защото всяка една храна зависи от нея. Водата е ключова за здравето на хората. Ако е мръсна, това може да е много вредно”, обясни метеорологът Томас Молина.

 

Ако замърсяването на атмосферата с парникови газове продължи, температурата на Земята може да се повиши с 5 градуса в следващите 70 години. Това ще доведе до опустошителни наводнения на някои места по света и невиждана суша на други. Гватемала е една от държавите, бореща се с намаляването на валежите.

 

"Този район е силно засегнат от промяната в климата. Миналата година имаше 33 дни суша. Това е невиждано за този район. Пострадаха десетки населени места и хиляди семейства”, каза заместник-министърът на земеделието Херардо Сантисо.  

 

Сомелиерът Мартин Рийзе, който дегустира вода вместо вино, сподели:

 

„Трябва да обръщаме внимание на водата, да мислим как я използваме. Трябва да помогнем на всички държави да осигурят достъп до питейна вода на всеки човек по света.”

 

В деня на водата в Испания водещи учени и метеоролози обсъдиха промените в климата. За съжаление явленията не подминаха и България, която също беше засегната от смъртоносни наводнения.