Колегите от "Иван Вазов" честитиха творческия юбилей на големия актьор

 

За бенефиса на актьора Антон Радичев трупата на Народния театър избира спектакъла „Работно време” на Камен Донев. Всички билети за спектакъла са изкупени.

 

Актьорът Антон Радичев се качва на сцената на Народния театъра през 1974 г. Интересното е, че кариерата му започва с драматични роли и чак след това откриват заразителния му комедиен талант. За ролята си в „Опит за летене”, актьорът получава национална награда. „Страхотен е  и много заразителен е и извън сцената е много приятен заразителен човек, чешит”, казва Валентин Танев.

 

„Аз съм му написал и писмо - доживяхме 40 години в Народен театър за Антон Радичев или Баба Тонка. Прекрасен човек, просто прекрасен човек и партньор”, казва пък председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

 

Прякорът на Радичев - Бабинка или Баба Тонка, идва, след като преди години Доньо Доньов му прави карикатура. „Едно време тези резки които са сега едно време бяха тръпчинки, а той ме е хванал без тръпчинките с резките - така ме е докарал на бабичка и от тонката, тонката и така тръгна приказката Баба Тонка...”, казва Антон Радичев.

 

Не знае защо публиката толкова много го обича, но хората го спират по улиците да му заговорят на „ти”: „Това е може би защото съм естествен човек и в живота, както и на сцената - а това е едно от най-трудните неща”. Актьорът признава, че не спира да събира лафове и случки от хората и от живота. Така се раждат и някои от култовите му реплики.

 

„Тези реплики които импровизирах влязаха в душите и в сърцата на хората и в главите им и затова станаха така нарицателни тези реплики”, признава актьорът. Антон Радичев вярва, че „ако постоянно даваш на публиката, няма как тя да не ти отвърне с обич”: „За мен голямото удовлетворение и радост е когато доставя радост на публиката!”.