Не е изключение физическата саморазправа между децата, коментират от Агенцията за закрила на детето

Условията на живот в „Бойчиновци” не са добри. Това показват резултатите от проверката на експерти на Държавната агенция за закрила на детето в Поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци. 

Още по темата

 

Домът е единственото място за изпълнение на наказанието „лишаване от свобода” за непълнолетни момчета. В него са настанени 46 деца и младежи, като повечето от тях са там заради кражба.

 

Няма изграден механизъм за работа със семействата им, които и без това са абдикирали от грижата за тях и след излизане те отново са без необходимите грижи и контрол, коментират експертите. Въпреки че има деца, които са завършили начално образование, нивото им на грамотност е ниско, те не умеят да четат и пишат. Само една част от лишените от свобода са посещавани от родители, роднини, приятели. Поправителният дом се явява една напълно затворена институция, убедени са от Агенцията за закрила на детето.

 

Децата не се включват достатъчно в спортни и културни мероприятия извън дома. С тях не работят доброволчески и неправителствени организации. Кухнята и столовата, в която се хранят, се нуждаят от ремонт и освежаване, от подмяна на битовата техника. Условията на живот не са добри, но са предприети действия за ремонтиране на спалните помещения, които трудно се отопляват и са студени, дограмата на прозорците е стара и амортизирана, неуплътнена, констатират екпсертите.

 

 

Предвижда се до края на месец май да приключат течащите в момента строително-ремонтни дейности, като е планирано във всяко спално помещение да има отделен санитарен възел и телевизор. В поправителния дом не е изключение физическата саморазправа между децата, съществува и вербално насилие между настанените момчета. Имало е случай на превишаване на правомощията от надзорния състав, предприети са мерки и служителите са отстранени и не работят с децата и младежите от дома.

 

От Агенцията за закрила на детето препоръчват да бъдат разделени непълнолетните от пълнолетните подсъдими или лишени от свобода лица, униформените държавни служители и педагозите да преминат обучения за работа с деца, жертва на престъпление или извършили такова, както и да се направи необходимото за привличане на доброволци и на неправителствени организации за работа с лишените от свобода.