Искат да спънат демократичната коалиция за местни и парламентарни избори, казва опозиционерът

Партията на руския опозиционен блогър и юрист Алексей Навални е лишена от държавна регистрация, стана ясно от сайта на Министерството на правосъдието на Руската федерация (РФ), цитирано от DW Russian.

 

Документът за регистриране на Партията на прогреса е признат за загубил своята сила. Сведенията за партията са изключени от Единия държавен регистър на юридически лица. „Отделенията на партията в някои от регионите бяха регистрирани по-късно от дадения от закона шестмесечен срок”, заявиха от правосъдното ведомство.

 

Опозицията смята, че така Кремъл през правосъдното ведомство елиминира конкуренцията за идните избори, където всички опозиционни партии щяха да се кандидатират с единна изборна листа. „Решението е реакция на създаването на демократическата коалиция, с която планираме да участваме в местни избори, а след това и в тези за Държавната дума”, коментира самият Алексей Навални.

 

Според руския топ опозиционер, се смята, че „вече регистрираната партия е много сложно да бъде ликвидирана, и това трябва да се прави по специален съдебен ред”: „За нас, както обикновено, има юридически ексклюзив: прпсто ни зачеркнаха от регистъра, признавайки регистрацията за загубила своя сила”.

 

Партията на прогреса обаче е готова да се оплаче в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), за да обжалва решението на ведомството. Навални е на мнение, че коалицията тъй или иначе ще участва в изборите и „ще си издейства политическо представителство за привърженици на демокрацията, които в Русия не са никак малко”. Адвокатът на Партията на прогреса изрази увереност, че до изборите за Думата през 2016 г. регистрацията й ще бъде възстановена по съдебен ред.

 

DW припомня, че за създаването на демократична коалиция в РФ по-рано се разбраха Партията на прогреса на Алексей Навални, РПР-ПАРНАС на експремиера Михаил Касянов и убития през февруари Борис Немцов и партията „Демократичен избор”. Към тях се присъединиха и още три политически формации – Партията „5 декември”, „Гражданска инициатива” и „Либертарианската партия”. Подкрепи ги и обществената организация „Отворена Русия” на милиардера в изгнание Михаил Ходорковски.