Такава е реакцията на властите след разследване на Нова телевизия

 

Развитие след разследване на Нова телевизия. В серия репортажи в „Здравей, България” ви показахме как джебчийки забогатяват от кражби в мола, под носа на охраната и както самите те твърдят - със знанието на полицията. Случва се от години, но инстиуциите мълчат и до днес.


Представихме ви Евгения - джебчийка от кариерата. Официално - работи на минимална рабонта заплата. Колежките и са все безработни, на социални помощи. В малкия град Игнатиево е публична тайна, че социално слаби като тези градят палати.


„Ние не се занимаваме с нелегални неща, не се занимаваме както е известно Игнатиево - джебчийство. А те хората като го гледат отстрани мислят, че има неща, които не са на светло”, казва Илиян Василев.


Домакините ни в една от лускозните барокови къщи се затрудняват да посочат точно името на строителните си фирми, които им осигуряват този стандарт на живот. А местната власт признава под сурдинка, че в Игнатиево се забогатява основно от джебчийство. И, ако се вярва на хора от бизнеса, това се случва със знанието на полицията.


Показваме разказите на джебчийките в полицията. Говорителката на МВР веднага ни моли да прекратим интервюто, още преди да е започнало.


След като ни цитират конретната статистика, че от началото на годината във молвете на Варна има само 9 джебчийски кражби, органите на реда все пак хвърлят едно око и на нашия случай.


Досега нито полиаи, нито прокурори, нито данъчни са се поинтересували как градът на богатите социални слаби Игнатиево е израснал с луксозните си къщи и скъпи коли, за част от които собствениците им дори нямат шифьорски книжки.


Проверихме над 20 от жителите на градчето. Оказват се на прага на бедността - на помощи или с минимална заплата.


„Това ще бъде един от приоритетите, с които дирекцията възнамерява да се справи, като съм предприел конкретни действия по линия на полицията. Предстои проверка по други престъпления, които са разследвани през последната една година в Областна дирекция и в Трето районно в частност”, обясни ст. комисар Даниел Пашов, началник на областната дирекция на МВР-Варна.


„НАП досега не е стояла безучастно. НАП е извършила проверки и ревизии на рискови физически лица, включително и на лица на излъчените в репортажа на Нова ТВ. Има хора от Игнатиево дадени на прокуратурата след наша проверка, извършена в периода 2010-2014 година”, обясни Милена Колева, директор на териториалната дирекция на НАП-Варна.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Вероника Димитрова, Нивелина Няголова