Ако искате да оставите добро впечатление на интервю за работа, позволете на работодателят да ви опознае

 

Както е известно до болка на всички завършили, работодателите искат опит, за да наемат някого на работа, а в много случаи младежите, които излизат от университетите, са без трудов стаж. Как да излезем от този омагьосан кръг и да си намерим работа, без да имаме опит, провери екип на „Здравей, България”.

 

Запознайте се с Йоана. Има рядка мечта – да работи като уредник в читалище. Като за начало е решила да натрупа малко опит и вече е сменила няколко професии. Присъстваме на нейно интервю в агенция за подбор на персонал.

 

Интервюто за работа на Йоана провежда Антон. В практиката се е сблъсквал с всякакви кандидати. Посочва основните грешки, които допускат желаещите работа.

 

"Най-често са в самата пасивност на хората. Напоследък забелязвам, че когато хората идват при мен на среща, те не са си направили труда да се запознаят нито с позицията, нито с компанията”, обясни Антон Кринчев.

 

Ако искате да оставите добро впечатление на интервю за работа, не отговаряйте кратко, позволете на работодателя да ви опознае и в никакъв случай не бъдете прекалено сериозни, съветва той. В практиката си Антон наблюдава все повече работодатели, които наемат по-неопитни хора и инвестират по-скоро в потенциала.

 

В рамките на една година инициативата "Алианс за младежта" дава шанс на хиляди младежи от Европейския съюз да започнат стаж, който в някои случаи се превръща в редовна работа. В България близо 55% от стажантите, кандидатствали по програмата, са останали на постоянна работа.