Дали супермаркетите ще продължат да даряват непродадената стока на благотворителни организации?

Търговците във Франция се дразнят от приетия от правителството закон, който забранява на супермаркетите да унищожават непродадените хрантителни продукти, които още са годни за консумация. Представители на индустрията са на мнение, че и преди са изразходвали много усилия за съкращаване на хранителните "отпадъци".

 

В съответствие с приетия през март закон френските магазини с търговска площ повече от 400 кв. м. са длъжни безплатно да раздават непродадените храни на благотворителни организации или да ги предоставят за храна на животни. Супермаркетите са длъжни да сключат договори с благотворителни организации до началото на юли 2016 г. Инициатор за приемането на закона стана десният политик Араш Дерамбарш. Той бил потресен, когато видял как миналата зима бездомни хора ровят из контейнерите за боклук край супермаркетите.

 

Дерамбарш, който е шеф на местен съвет в парижкото предградие Курбевуа, започнал кампания за събиране и преразпределяне сред нуждаещите се на нереализираната продукция. След това политикът написа петиция онлайн, която стана причина за приемането на новия закон.

 

Федерацията на хранителните банки и в момента получава 35% от всички дарения от супермаркетите.

 

"Не е честно да се сочи с пръст към големите супермаркети, когато в същото време ние произвеждаме едва 5% от количеството хранителни отпадъци във Франция. На практика ние се държим образцово. 4500 магазини вече подписаха договори с благотворители", казва Жак Кресел от Федерацията за търговия на едро и на дребно.

 

За момента действието на закона е преустановено. Конституционният съд на Франция откри технически разминавания в закона. Някои формулировки в документа трябва да бъдат преработени, което ще отнеме известно време.

 

А междувременно Дерамбарш отправя поглед към Европа. Той написа петиция приетия във Франция закон да бъде приет и от целия Евросъюз. Политикът се надява да събере милион подписи в седем държави. Това ще бъде достатъчно, да бъде задействан т. нар. механизъм на гражданска инициатива в ЕС. Авторите на петицията ще могат да подадат искане в Еврокомисията за приемане на Закон за забрана на унищожаването на непродадените хранителни продукти. До момента петицията е подписана от 630 000 души.