Четирима ръководители за по-малко от година се смениха на поста

 

Бившият директор на НСО генерал Тодор Коджейков е новия шеф на правителствения "Авиоотряд 28" по предложение на министъра на транспорта. Новото назначение идва след серия от проблеми, свързани с колесника на правителствения „Фалкон”.

 

Четирима ръководители за по-малко от година се смениха на поста директор на правителствения "Авиоотряд 28". Почти всички си тръгнаха след като подадоха оставки. Тодор Коджейков е петият, който поема отрада от началото на 2015 година.  

 

Професионалната автобиография на генерала е свързана с Националната служба за охрана, в която е работил като охранител, а в последствие и като директор. Охранявал е президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Няколко години беше личен гард и на Бойко Борисов.

 

Скандалът, който постави петно върху работата на ръководената от него служба беше атентатът срещу Ахмед  Доган. Новото му назначение предизвика политически коментари доколко Коджейков е подготвен да заеме поста шеф на правителствения авиопревозвач.

 

"Трябва да бъде човек, който не само се е возил в самолет, но е наясно с авиационните дела”, коментира Георги Сливенски от БСП.  От средите на управляващите дойде и защитата.

 

"В  авиацията най-важното условие е дисциплината, която трябва да се спазва. Той е достатъчно разумен човек и надали ще се меси на летателния състав в изпълнението на техните задачи”, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.

 

От ГЕРБ припомнят, че Коджейков не е първият директор на правителствения превозвач, който не идва от средите на пилотите. Според специалистите проблемите, свързани с работата на "Авиоотряд 28", се дължат основно на недостатъчното му финансиране.