Всички, получили средно образование, могат да се запишат във висше учебно заведениe

Аржентинският Сенат прие закон, забраняващ провеждането на приемни изпити в държавните университети. Това съобщи аржентинският вестник „Насион”, цитиран от ТАСС и БТА.

 

„Всички, получили средно образование, могат свободно и безпрепятствено да се запишат във висше учебно заведение", гласи законът. Според приетата реформа на университетите се забранява и вземането на такси за обучение.

 

 Досега аржентинските държавни университети имаха право да провеждат приемни изпити за някои факултети като например медицинските.

 

Същевременно на университетите се разрешава самостоятелно да въвеждат изисквания, на които учащите се трябва да отговарят, за да продължават да бъдат студенти. По-рано такова право имаха само университетите с над 50 хиляди студенти. За останалите имаше единно изискване студентът да е издържал поне един от изпитите по предметите, а в някои случаи - поне два.

 

Новото законодателство предвижда също държавата да не може да намалява финансирането на държавните вузове.

 

Реформата бе разкритикувана от опозицията и някои експерти. Против гласува партия „Републиканско предложение", оглавявана от кандидата за президент на Аржентина Маурисио Макри.

 

В Аржентина има 54 държавни университета и 49 частни.