Оланд вече поиска промяна в Конституцията за справяне с кризисни ситуации

 

Преглед на френските печатни издания пред Триумфалната арка на „Шанз-Елизе” подготви слециално за „Здравей, България” специалният пратеник на Нова в Париж Николай Дойнов.


А ето какво пише на първата си страница вестник „Ле Фигаро” – „Срещу Даеш, Франция започва офанзива на всички фронтове. Статията е придружена от три снимки, които ясно говорят какво ще се случва оттук нататък. На първата снимка е показан президентът Франсоа Оланд пред двете камари на парламента, френските изтребители над Сирия и полицейските сили в Париж.  

Още по темата


Пред двете камари Франсоа Оланд поиска извънредното положение в страната да бъде удължено с три месеца. Затова обаче трябва да бъде гласуван специален закон. Така французите ще трябва да се лишат от основни конституционни права. Изказването си Оланд започна с думите, че Франция е във война. Той поиска и промяна в Конституцията, за справяне с кризисни ситуации като сегашната.


Франсоа Оланд поиска спешно събиране на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде приета резолюция за унищожаването на "Ислямска държава". По думите му е необходима широка международна коалиция за борба срещу тероризма.


Първите коментари, които вече се появяват във френските медии са, че при всички положения това ще доведе и до орязване на конституционни права на хората. А това може да включва забрана на хора, които са отишли по някаква причина в Сирия, да не бъдат допускани обратно в родината си. За хора, които бъде доказано, че имат връзки с терористични организации, да бъдат гонени от страната и да бъдат лишавани от френско гражданство.  


Вчера във френската столица пристигна американският държавен секретар Джон Кери. От сградата на американското посолство той заяви, че „днес всички сме французи”.


От седем загинали участници в терористичните актове в центъра на Париж, петима вече са идентифицирани. Осмият, за когото се знае, че е оцелял, продължава да бъде издирван. Полицейската операция на територията на Франция и на Белгия продължава. Издирва се и „мозакът на атаките в Париж”.


Още в понеделник един от туристическите оператори във Франция излезе с призив към всички французи тази вечер в 17 часа местно време, всички да излязат на улиците, да влязат в близкото кафене или заведение и така символично да покажат на света, че не се страхуват и нямат никакво намерение да променят начина си на живот.


Повече по темата гледайте във видеото.