Опозицията нарече парите „бюджет на мизерията“

 

Депутатите обсъждат на първо четене бюджета за следващата година. Според управляващите, разчетите гарантират стабилност, реалистичност и резултати. Опозицията нарече парите за 2016 година „бюджет на мизерията“.

 

„Бюджетът на възможното”, както го нарекоха някои от управляващите, може и да не бъде приет на първо четене. От Патриотичния фронт се ядосаха, че в пленарната зала има малко министри при обсъждането на най-важния финансов закон за година.

 

Предвижда се  възможност страната ни да тегли нов заем до 5,3 млрд. лева, а икономиката ни да порасне с 2,1% в следващите 12 месеца, а дефицитът да бъде 2%.

 

„Бюджетът за 2016 година е съобразен с реалността. Той е функция на това, което създаваме и дава достатъчно възможности държавата да изпълнява своите функции. Чух много критики към проекта на бюджет”, заяви в защита на проекта на бюджет финансовият министър Владислав Горанов и добави:

 

„Някои от тях бяха рационални, но други бяха открито популистки, използващи инструментариума на демагогията и лъжата, но те няма да ме разколебаят в увереността, че сегашното управление е добро и начинът, по който се харчат парите на данъкоплатците е по-добър от преди”.

 

„Има увеличение на разходите, но това е за сметка на 5,3 милиарда външен дълг или по 740 лева на всеки български гражданин. Това е бюджет, който стабилизира бедността, който не държи никаква сметка за тежката демографска перспектива пред България”, коментира лидерът на БСП Михаил Миков.  „Финансовият министър се опитва да свърши работата на отрасловите министри. Няма как да я свърши”, коментира Йордан Цонев от ДПС.