В нов видеозапис „Ислямска държава” предупреждава, че градът е потенциална мишена на нападения

 

В нов видеозапис „Ислямска държава” предупреждава, че най-населеният град на Америка - Ню Йорк е потенциална мишена на нападения. Какви мерки вземат властите?


За втори път тази седмица „Ислямска държава” отправи директна заплаха към американски град – този път Ню Йорк. Пропагандното им видео няма да покажем. Но стоп кадрите показват атентатор с експлозиви по тялото. От полицията в Ню Йорк казват, че нямат информация за готвен терористичен удар в града, но въпреки това са взели допълнителни мерки за сигурност.


Кадрите във видеото показват как атентатор-самоубиец си вдига ципа на якето върху елек, пълен с експлозиви и детонатиор. Мишената – „Таймс Скуеър” на Ню Йорк. Това е втората заплаха срещу американски град за последните 48 часа, след като в понеделник имаше предупреждение и срещу Вашингтон.


„Кълна се, че както ударихме Франция в сърцето й Париж, така ще ударим Америка във Вашингтон с божията воля”, се казва в съобщението.


След атаките в Париж от петък, властите в Ню Йорк взеха допълнителни мерки за сигурност, разполагайки елитен отряд от полицаи. И въпреки, че взимат на сериозно новата видео-заплаха казват, че няма причина за паника.


„Ако трябва да съм честен с вас, няма нищо ново в това видео. Ню Йорк остава топ цел за терористите по света”, обяви шефът на полицията в Ню Йорк Уилям Братън.


„Те извадиха старо видео отпреди няколко месеца, мисля от април. Сложиха му ново начало и край. Това е което ИДИЛ, Ал Кайда и другите терористични групи правят – пропаганда”, коментира зам.-шефът на полицията в Ню Йорк Джон Милър.


Властите казват, че на този етап нямат информация за спецефичен план на терористите за удар в Ню Йорк или Вашингтон.


„Жителите на Ню Йорк няма да бъдат сплашени”, заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.


Кметът на Ню Йорк казва на хората в града да продължат да живеят живота си спокойно и без да променят навиците си. Но експертите по тероризъм предупреждават, че „Ислямска държава” по правило обявява коя ще бъде следващата им цел. Те разполагат с голям брой последователи в западните страни, вкючително и тук, в Америка. А след петъчните атаки в Париж, най-голямата им цел сега е да ударят именно тук.

 

Само денонощие по-рано животът по тази улица в „Сен Дени” е буквално спрял. Хората са превърнати в заложници в собствените си домове, а полицията е на всяка крачка. Сега обаче загражденията ги няма, а хората започват живота сякаш от начало.


Все още единствено апартаментът, който вчера беше щурмуван от френските спец части, остава блокиран от полицията. След експлозията от него най-вероятно са останали само руини.


А криминалистите потвърдиха – зад тези стени е бил "мозъкът" на кървавите нападения. В отцепения район хората се допускаха само срещу документ с адресна регистрация. Гърмежите от експлозиите обаче още оттекват в спомените на местните. Затова психолози и учители пристигнаха от рано сутринта тук да разговарят с децата в местното училище. За сигурността в района продължават да дебнат стотици тежко въоръжени полицаи.


Опасностите за парижани обаче не спират до тук. Повечето хора в „Сен Дени” не са местни. Идват от различни краища на света. Голяма част от тях са мюсюлмани, необразовани и с ниски доходи. Затова и според експерти кварталът неслучайно е избран за убежеище на терористите.


И въпреки че страхът още се вижда в очите на местните кафенета отново се изпълват с хора, а всеки тръгва по задачите си за деня. Сякаш отначало.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ясен Дараков