Какви ще са новите правила за сигурност за европейците?

 

В Брюксел започна извънредната среща на вътрешните министри. Какви ще са новите правила за сигурност за европейците?


Доста сериозни мерки ще разглеждат днес министрите. Ще се обсъжда затягане на контрола по външните граници в Шенген, след атаките от Париж.


Франция поиска европейските граждани да бъдат обект на стриктни гранични проверки, подобно на хората, които пристигат от държави извън Общността.

 

"Ние трябва да бъдем непоклатими в нашата решимост. Ние трябва да забързаме действията си, в противен случай Европа е загубена. Трябва да действаме твърдо. Трябва да действаме бързо и със сила!", заяви Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция. 


Париж ще поиска и по-лесен обмен на информация за пътниците в самолетите. Това се обсъжда на фона на признанието на премиера Мануел Валс, че не знае как терористът Абаауд е успял да влезе във Франция, след като е бил официално обаявен за международно издирване.

 

"Европа застава твърдо до Франция в своята солидарност и състрадание. Дошъл е моментът да направим една крачка напред - да създадем европейска разузнавателна агенция. Трябва да основем сътрудничеството си върху доверието и ефективността", коментира Димитрис Аврамополус, еврокомисар по миграцията. 

 

Репортер: Антоанета Николова