Той обаче не може да надвишава 26,6 млрд. лв.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 5,3 млрд. лв., прие парламентът, който обсъжда на второ четене проекта за държавен бюджет за 2016 г., информира БГНЕС.

 

В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

 

Максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. не може да надвишава 26,6 млрд. лв., гласуваха депутатите. Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от "БСП лява България" числото да бъде 23.5 млрд. лв.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи от парламентарната трибуна, че в следващата година не трябва да се изпада в ситуацията от 2014 г., когато не е имало ликвидни буфери в бюджета и неблагополучията във финансовата система, в случая фалитът на КТБ, са ни поставили пред ликвидна за бюджета криза.

 

„На мен най-много ми се иска числото 5.3 милиарда лева да не бъде достигнато”, коментира Горанов и допълни, че е необходимо в следващата година да бъде предвиден ликвиден буфер, ако се наложи.

 

"Предстои ни безпрецедентна в европейската практика оценка на качеството на активите на финансовата система като цяло. През следващата година ще подложим на тест всички елементи от финансовата система - банки, застрахователи, пенсионни фондове. Не е благоразумно да оставим държавата без ликвидни буфери", отбеляза още финансовият министър.

 

"Ако в един момент общественият интерес изисква намеса на държавата, така ли ще останем пасивни като през лятото на 2014 г. , държавата трябва да е на място, когато финансовата система изпитва затруднения. Ще настоявам, ако всичко върви наред, а засега съм оптимист на фона на резултатите, които показва финансовата система, нивото на максимален държавен дълг да не достига 5.3 милиарда", заяви още Владислав Горанов.

 

Депутатите гласуваха минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2016 г.да е в размер 4,5 млрд. лв.

 

Припомнете си основните факти в Бюджет 2016: