Платформата за онлайн жестов превод успя да грабне българите

 

„И този път бихме рекорда в цяла Европа. 17 000 са гласували за ПРОМЯНАТА. Явно това е благотворителна акция, която българите искат и се надявам да развиваме и в бъдеще. Изключително интересни проекти получихме предимно от жени, но пък не знам защо предимно спечелиха мъжете”, обясни в студиото на „Здравей, България” водещата на Новините Ани Салич по повод проекта на Ашод и Александър от Фондация „Заслушай се”, спечелил голямата награда на ПРОМЯНАТА.

 

В момента 8000 деца и младежи имат проблеми със слуха. Самият Ашод успява да проговори на 7 години заради проблеми със слуха. Въпреки това обаче той завършва училище и дори Американския университет.

 

„Те двамата не разчитат на тази благотворителност, но са много активни в общността на глухите”, коментира Ани Салич.

 

„С нашия проект ще се опитаме да внедрим иновативна платформа за онлайн жестов превод и за трансформиране на говор към текст. Това ще постави основите на първия национален иновативен център за жестови и текстови услуги в помощ на децата и младежите с увреден слух”, обясни Ашод Дерандонян от Фондация „Заслушай се”.

 

По думите му учениците с проблеми на слуха не могат да разберат цялата информация, която им се предава в училище.

 

„Ние разчитаме на четене по устни. Това означава, че когато преподавателят се обръща, ние не можем да разбираме какво точно се случва. Идеята ни е преподавателите да говорят на микрофони, а текстът ще се появява в реално време на таблета на детето. Това ще става с програма за автоматично рзпознаване на говора. Ще има леко закъснение, но не повече от 6-7 секунди и това е напълно достатъчно детето да бъде активно въведено в учебния процес”, поясни Ашод Дерандонян от Фондация „Заслушай се”.

 

„За да стартираме и да изградим центъра първоначално, както и платформата, ще са ни нужни може би около 120 000 лева, за да се възползваме от всички услуги – както текстови, така и жестомимични. За да могат децата да имат право на избор”, обясни Александър Иванов от Фондация „Заслушай се”.