Това е отбранителна мярка, подчерта, генералният секретар на Алианса

Съюзниците от НАТО се съгласиха днес да изпратят авиация и кораби в Турция, за да засилят въздушната отбрана на Анкара по границата й със Сирия, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.  

Още по темата

 

Предстои да се реши какви военни средства ще се изпратят в Турция, каза Столтенберг, като подчерта, че това е отбранителна мярка. "Постигнахме съгласие за пакет за мерки за даване на увереност на Турция с оглед на променливата обстановка в региона", каза Столтенберг, въпреки че избегна да спомене за военното участие на Русия в Сирия и въздушните й набези.

 

Пакетът, който трябва да бъде оформен в следващите седмици, ще включва радарни самолети и това, което Столтенберг определи като "засилено въздушно патрулиране", включващо и патрулни полети над морето, както и кораби на НАТО в Източното Средиземноморие, предоставени от Германия и Дания.

 

Като се има предвид, че Турция има сериозни военновъздушни сили, дипломати и военни експерти от НАТО посочват, че участието на Алианса е с цел свеждане до минимум на риск от повторение на случая със свалянето от Турция на 24 ноември на руски военен самолет, който навлезе в турското въздушно пространство.

 

Това бе първият подобен инцидент след Студената война и най-сериозният от няколко случая на навлизания в турското въздушно пространство от началото на октомври. В резултат на инцидента отношенията между Турция и Русия преживяват най-сериозната криза в най-новата история. Москва отговори със санкции и определи случая като "враждебен акт".

 

В началото на декември страните от НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция: