До последно магазините бяха пълни с клиенти

 

Най-силни за търговците по време на коледното пазаруване са били последните дни. Колко пари сме изхарчили по празниците ще стана ясно в началото на 2016 година. 

 

Суматоха, колони от автомобили, подаръци, пазаруване в последния момент. Такава е картината в магазините в последните два дни. Закъснелите бързат да напазаруват. 

 

Тези, които вече са го сторили, допълват списъка с липсващите неща. 

 

Каква ще е сметката като теглим чертата в края на коледното и новогодишното пазаруване специалистите не се наемат да прогнозират. Данните на най-големия картов оператор БОРИКА показват, че миналата година в дните около Коледа и Нова година сме изтеглили 410 млн.лв. от банкоматите, което средно прави по 29 млн. лв. на ден. Като всяко семейство е харчило според бюджета си. 

 

„Около 100-150 лв. са достатъчни за посрещане на празниците, ако човек не е много разточителен. Разбира се, всекиму според портфейла”, коментира Никола Тосков, управител на хипермаркет. 

 

Според някои търговците на потребителите им липсва традиционното коледно настроение за харчене. Мариан Колев, който е председател на Българската ритейл асоциация, цитира цифрите на БНБ за потреблението през ноември. И изчислява, че голяма част от парите на хората са вкарани като спестявания в банките. 

 

„375 млн.лв. за един месец са излезли от потребление. Те не влизат в реалната икономика. Те не влизат в потребление”, обясни Мариан Колев. 

 

Вероятно за това, когато става въпрос за харчене по Коледа, българинът влиза с определен бюджет в магазините. 

 

Като теглим чертата, излиза, че по Коледа пазаруваме повече храна,  а подаръците остават на втори план. 

 

За голямото пазаруване някои магазини ще наемат допълнителен персонал и ще отворят още каси, за да обслужат клиентите. Търговците казват и друго, че в дните до Нова години най-големи опашки се очаква да има пред щандовете за фойерверки.