Много от тези сгради вече се рушат

 

Интернет сайтът www.fadingsofia.rcss.eu съхранява историите на стари къщи, строени в София преди 1944 година, както и спомените на обитателите им.  Много от тези сгради вече се рушат, падат керемиди от покривите им, а мазилката отдавна е олющена.

 

 „Искаме тези сгради да могат да оставят някаква следа, дори да бъдат разрушени”, обясни гл. асистент д-р Вероника Димитрова от проекта "Изчезващата София".

 

„В момента паметниците на културата, особено от края на 19-и век, не се опазват достатъчно добре. Няма институционални механизми това да се случи”, коментира  тя.

 

Между високите старовремски кооперации се кипри оцелялата къща на инженер Константин Йосифов. Сградата е построена преди 110 години на улица „Мургаш” 4 и има овална стряха и кокетна веранда.

 

В нея живее  инженер Йосифов - строителят на сградата, в която сега се помещава БНТ. В същата тази къща е укривал при преследването на евреите, бъдещата немска писателка Ангелика Шробсдорф, посветила на преживяното в София два романа.

 

На улица „Свети Кирил и Методий” пък се намира къщата със зелената птица.  Семейният герб гордо заема централно място.

 

София е пълна със зарязани сгради, които се рушат и скоро ще спрат да съществуват. Като „мълчаливата къща” на улица „Княз Борис Първи”. Викат й така, защото не са ясни собствениците й. Макар че според някои най-веротно е принадлежала на генерал Кисьов. Спомените за уникалната архитектура ще бъдат запазени... макар и дигитално.