Разливът е започнал още в края на октомври от склад на американска газова компания

Инфрачервена камера засече огромно изтичане на метан, нанасящо сериозни щети на околната среда в Лос Анджелис, съобщава „Телеграф”. 

 

След като видеото беше качено в интернет от екологична организация, то предизвика сериозен интерес в социалните мрежи.

 

Видеото показва степента на разлива, който е невидим за невъоръжено око. Това принуди над 2600 души да напуснат домовете си, а две училища в близост затвориха врати. 

 

Разливът е започнал още в края на октомври от склад на местна газова компания. Изтичат почти 1,8 милиона кубични метра на ден, посочва екологична фондация. Според тях това е най-големият разлив, който са виждали, а метанът излиза с невероятни обеми и е абсолютно неудържим.

 

Известно е, че метанът допринася за глобалното затопляне, а последиците от този инцидент може да са дългосрочни и сериозни. 

 

От компанията заявиха, че се очаква течът да спре до 3-4 месеца. На техния уебсайт се извиняват за неприятната миризма, причинена от теча, и заявяват, че не се очаква това да се превърне в заплаха за общественото здраве. 

 

Течът се намира в изолиран, планински район на повече от 1,6 километра от най-близките къщи. Учените са съгласни, че природният газ не е токсичен и миризмата му е безвредна. 

 

В случаи като този, когато течът е в открито пространство, газът бързо се разсейва във въздуха.