Финансовият министър заяви, че е с резерви към законопроекта

 

„Приходи от данък „вредни храни” не са планирани. Хората няма да сменят потребителските си навици. Другата цел на  закона няма да бъде постигната. Ще се върви към „контрабанда” на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък и е много вероятно да не бъде постигната целта да бъде намалена консумацията на вредни храни. Затова съм с резерви към законопроекта. Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък „вредни храни”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” финансовият министър Владислав Горанов.

 

Той коментира и данък „уикенд”, който разбуни духовете в обществото.


„Вие и аз като физическо лице сме длъжни да платим ДДС, натрупан по определена стока по веригата. И когато влезем в един магазин, каквото и да купим, ние плащаме 20% върху него. Не така стои въпросът за лицата, регистрирани по ДДС. За тях е дадена възможност, ако купуват активи, които ще използват за бъдещо производство за създаване на нова добавена стойност, те да използват вече платения от тях ДДС. Къде се нарушават правилата? Когато закупиш автомобил, къща, яхта, върху които не използваш за икономическата ти дейност, а за лични цели, на практика ощетяваш фиска. Ти крадеш ДДС и нарушаваш справедливостта на останалите физически лица, които нямат възможност да се ползват от тази система за приспадане и възстановяване на ДДС”, поясни той.


„Системата за Данък добавена стойност не се променя. В закона се вкарват правилата, които определят данъчното събитие и данъчната основа. Така ако някой иска да ползва недвижими имоти и други недвижими имоти не само за икономическите си цели, то той е длъжен да плати данък”, добави финансовият министър и заключи: „Сега има пътека за корумпирани данъчни, защото няма правила”.


По думите му целта на закона е да бъдат хванати големите неща.


„Разчита се на доброволността и на декларирането. Ние ще разчитаме вашият работодател да декларира кои активи се палзват за икономическата дейност на фирмата, и кои за лични цели. Ако направите справка за закупените нови автомобили, ще установите, че една 2-5% са покупките, направени от физически лица. Това означава, че останалите са закупени от фирми. Това е огромно ощетяване на бюджета”, каза още министър Владислав Горанов.

 


Той изчисли, че десетки, стотици милиони се източват от системата на ДДС и през това некоректно ползване на активи. И поясни: „Тук можем да говорим за над 100 млн. лв. само от затягане на режима на системата на ДДС като говорим само от мерките за лично ползване на фирмени вещи”.


Той определи отношенията си с бившия финансов министър Симеон Дянков както добри: „Чуваме се понякога. Работили сме заедно четири години. Последният път бе при издаването на неговата втора книга. Той има интересни идеи, които не са приемани еднозначно. Симеон Дянков  е разумен и мислещ икономист”.


„Когато финансовият министър стане харесван, значи не си върши работата добре”, заключи Владислав Горанов.

 

На въпрос дали има картел у нас при продажбата на горива, Горанов отговори: „Работата по разследването дали има картел не е приключила. Ако се декомпозира акциза и ДДС от крайната цена на горивата, и цената на бензиностанцията, и цената, на която се купуват и внасят горивата, излиза една разлика, която на нас ни се струва съпоставимо висока. Дали сме прави или не, обикновено паразът ги решавата тези отношения. В случая вероятно, като се има предвид натрупаното недоверие към него, може би трябва да продължим да гледаме с подозрение даля няма някакво изкривяване на пазара по отношение на горивата. И за мисля, че в това отношение КЗК ще си свърши работата”. 

 

А какво е мнението на здравният министър Петър Москов относно данък "вредни храни":