Ако не могат да си плащат дълговете, държавата им дава заем

 

Финансовото министерство ще спасява общините. Местната власт ще получава от държавата безлихвен заем, но ако отговаря на определени условия. Общините обаче ще подготвят сами плана си за оздравяване, а заемите, които ще получават от бюджета, трябва да върнат за от една до три години. 

 

До края на миналата година сметките на местната власт са на червено със 150 млн. лв. Най-задлъжнели са Сливен, Перник и Кърджали. Рекорден дълг на глава от населението е натрупан в Пирдоп.

 

Новият кмет там призна пред гражданите - общината едва оцелява:„Водим преговори с ЧЕЗ, спряха ни и тока”, заяви Ангел Геров.

 

За да няма компромиси с фирмите, финансовото министерство предлага компромис на държавата - оздравяване, в което общината да е активна. Ако обаче отговаря поне на три от петте записани в проектозакона финансови условия. Включително - да е на червено през последните три години. Пирдоп отговаря на всички.

 

В Пирдоп не могат да съберат местните данъци. В общинската хазна сега влизат около 70% от заложените приходи. Натрупаните дългове са за над 3 млн. лв. Част от тях са по европроект за воден цикъл. Въпросът на 2016-а пред новите общинари е как ще се справят с бюджет от 7 милиона лева.

 

Кметът сам е изчислил - ако дълговете на общината трябваше да плащат хората, се пада по 554 лв. на глава от населението. Той моли закъснелите данъкоплатци тази година да започнат да си плащат данъците. Моли и държавата след оздравяването да помисли как в общините да влизат още пари и как да стане така, че хората да го понесат без ропот.