Тировете отбиваха на 100 км от "Кулата", защото крайпътните паркинги край границата вече са заети

 

Гръцката блокада - ден пореден! Опашката от тирове вече е по цялата магистрала „Струма”. 20 километра е задръстването на „Кулата”, а гръцките власти все така не предприемат нищо. Репортерите на Нова в търсене на отговори - какво се случва и кой може да спре окупацията на фермерите?

Още по темата


Проблемите на гръцките ни съседи днес влязоха още по-надълбоко в страната ни. На „Кулата” опашката стана двойна и камионите бяха отбивани още на магистрала „Струма” край Дупница.


Днес опашката на „Кулата” набъбна толкова много, че се наложи пътуващите в посока Гърция товарни автомобили да бъдат отбивани още край Дупница. На 100 километра от границата тировете отбиваха, защото всички крайпътни паркинги край границата вече са заети.


„Опашката е 20 км в две редици и изобщо не се знае, кога ще минем”, обяснява шофьорът Методи Стоев.


„Изчерпа ни се търпението. Не става така”, категоричен е шофьорът Георги Александров.


На „Илинден”, пък за пореден ден бяха спирани и леки коли. Десетки пътуващи останаха часове на пътя.


„Просто искам с колата да го откарам до гръцката страна, да не върви пеш, защото има доста багаж. Човекът си работи в Гърция, иска да го откарам от гръцка страна и да се върне. Не ме пускат. Защо?”, пита шофьорът Валери Бекяров.


Нервите на блокираните български шофьори не издържаха и те призоваха държавата.
„Има начин държавата да се намеси, ако не както Ципрас си тръгва така да си тръгне и Бойко Борисов. Заедно да се хванат ръка за ръка и да отидат при Меркел. Да кажат, че не могат да се справят с тази ситуация, която е станала”, на мнение е шофьорът Веселин Дангов.


Въпреки транспотния хаос по границата, протестите на гърците продължават.


Блокадата продължава и на граничен пункт „Илинден”, и на пункт „Кулата”, а наши шофьори ни алармираха, че бедстват на гръцка територия. Няколко дни са без храна и вода. Потърсили са помощ от българското външно министерство, но оттам им отказали с мотива, че са се обадили извън работно време.


Репортер: Екатерина Николова