Транспортният му колега писа до еврокомисар за съдействие

Европейската комисия да предприеме процедура срещу Гърция за неизпълнение на европейското законодателство – това очаква министърът на външните работи Даниел Митов заради продължаващата блокада на българо-гръцката граница.

 

Още по темата

„Гръцката държава трябва да си свърши работата, в случая тя трябва да отпуши пътя. Как да накарам аз гръцката държава да приложи сила, когато те отказват да приложат сила, да пазят собствения си закон? Ние можем само да продължаваме натиска, разбира се, и ние го правим. Всичко е в ръцете на гръцките институции. Търсим начини това положение да се нормализира, защото е безобразно”, каза Митов в парламента, цитиран от БНР.

 

Според него е възможно да се търсят компенсации за обезщетение на българските превозвачи. 

 

„Държавата ще направи всичко възможно, така че да може нашите превозвачи да си търсят правата. Проучваме всички възможни механизми, с които това може да бъде направено за в бъдеще”, заяви външният министър.

 

Заради ситуацията на българо-гръцката граница министърът на транспорта Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, съобщиха от ресорното министерство.

 

В изпратеното официално писмо Московски изрази безпокойство относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

 

„Неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни”, пише Московски до еврокомисар Виолета Булц.

 

Министърът е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция.

 

Московски поиска да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС.

 

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че е говорила с гръцкия си колега заради случващото се на границата. „Следим ситуацията, но проблем, който съществува на друга територия, не може да се реши от друга държава”, отбеляза тя. Бъчварова подчерта, че страната се опитва да успокои българските шофьори.

 

В същото време от Европейската комисия обясниха пред Нова, че законодателството не им дава възможност да предприемат директни действия по отношение на случващото се на границата между България и Гърция."Не можем и да инициираме незабавни санкции”, уточниха от ЕК.  

 

Всякакви искания за компенсации за възможни загуби в следствие на блокадите трябва да бъдат изпращани към националните съдилища, подчертаха от Комисията.