Спряно е движението на товарни автомобили

 

Граничният пункт „Ексохи” – „Илинден” остава затворен. В капан на гръцко-българската граница са водачи на товарни превозни средства и автобуси. Не се пропуска движението на товарни автомобили. Пропускателен е режимът само за леки коли.

 

Още по темата

От 10.00 ч до 15.00 ч и от 17.00 ч до 10.30 ч обаче пада бариера и за тях. Няма да се пропускат и леки коли.

 

Припомняме, че прокурорът на Върховния съд в Гърция нареди да се махне блокадата на границата вчера. Разпоредено бе местните прокурори в страната да предприемат действия срещу протестиращите фермери, които от седмици блокират основни пътища и гранични пунктове. Позволена е и полицейска намеса.

 

Аргументът е, че възпрепятстването на свободното придвижване на хора и стоки е престъпление, наказуемо от закона. Действията на главния прокурор идват след повече от месец протести и блокади от гръцките земеделци срещу данъчната и пенсионна реформа на премиера Алексис Ципрас.

 

А в четвъртък сутрин на преминаващ границата през "Кулата" български шофьор му прилошало. Потърсил е медицинска помощ от линейката, дежуряща на пункта, след което е прегледан в санданската болница. Мъжът е в добро състояние.

 

Междувременно в Атина се провежда поредна среща между фермерите от Промахон и премиера Ципрас, след която се очаква да стане ясно дали и кога ще падне гръцката блокада.

 

Информация: Бойка Атанасова/Екатерина Николова