Вижте разказите на хората, станали свидетели на терора

 

11 души са задържани за кървавия атентат в Анкара, отнел живота на 37 души. Арестите са били извършени в югоизточния турски град Шанлъ Урфа, след като използваният от атентаторите автомобил бил проследен дотам, твърдят турски медии.

 

Спокойна неделна привечер, 15 минути до 8 вечерта. И само няколко секунди до един неочакван взрив. Така изглеждат последните секунди от живота на десетки души, заснети от охранителните камери на търговски обект в съседство. Експлозията е толкова мощна, че разтърсва из основи едно от магазинчетата на Севинч и Ендер. Разтърсва и тях самите.


„Експлозията наистина беше много мощна. Появи се сякаш изгрява Слънцето. След това всички стъкла се разхвърчаха. А стоката в магазина изпопада по земята. Загинаха много хора. Много бяха ранени от съклата”, обяснява Севинч Аксакал, собственичка на козметичен магазин.

Още по темата

 

Подобни кадри от охранителните камери рядко можете да видите в турските медии. Атентатите в турската столица зачестиха, а с тях и ограниченията за медиите, често затвърдени и от съда.

 

Официалното обяснение на властите - временното затъмнение е, за да се защити общественият ред и националната сигурност. Този път обаче забраната застигна дори споделянето на снимки и клипове в социалните мрежи. А първото телевизионно изявление на президента Реджеп Ердоган след атентата беше недвусмислено.


„Няма разлика между терорист, който носи оръжие в ръка и този, който използва позицията си в обществото, за да осигури комфорта на терористите. И така сам да постигне своите цели. Бил той учен, законотворец, писател, журналист или ръководител на неправителствена организация. Това не променя факта, че този човек също е терорист”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.


Послание, след което, по всичко личи, реакциите ще отекват дълго. А за тези, сблъскали се очи в очи с терора, нещата са ясни и прости.


„Да се молим на Господ никога повече да не ни се случва подобно нещо и даде сили на близките на загиналите! Ненавиждам тероризма. Той няма нациналност, език и религия. Заради него умират невинни хора. Това са чудовища. Ненавиждам и тези, които го подкрепят! Надявам се, че всички тези хора ще изчезнат от лицето на земята и светът ще заживее в мир”, казва Севинч.


„Съпругата ми каза всичко, което можеше да се каже. Ненавиждаме терора. А сега вече трябва да се прибираме, децата ни чакат вкъщи”, казва Ендер Аксакал.


Въпреки преживения шок, Севинч и съпругът ѝ знаят, че ще се оправят, че семейният бизнес отново ще потръгне. И че всичко е наред, защото са здрави и са заедно. Много други семейства обаче нямат този късмет, затова Севинч и съпругът ѝ ще бъдат тази нощ с всички тях - в молитвите и мислите си, с всички тези, които загубиха най-близките си.


„Само за последните 5 месеца над 150 души загинаха при три бомбени атаки. Никой не знае кога и къде ще атакуват тези хора и това е най-страшното. Доста млади хора са сред жертвите на атентата, включително момче на 16 години, което се е преместило в Анкара с родителите си, защото му е предстояла чернодробна трансплантация”, разказа за „Здравей, България” специалният пратеник на Нова в Анкара Яна Николова.