В района на атентата сините лампи и униформените са на всеки метър

 

Животът във вените на Анкара напира да тече постарому. Дори след кървавата неделя следва напрегната работна седмица. 

 

В натоварения делник, в натоварения трафик, желаещи да се повозят на градския транспорт въпреки инцидента съвсем не липсват. И всичко изглежда както преди. С една разлика – на всяка спирка има задължително полицейска кола. 

 

А когато става дума за фаталната спирка на автобус 284, сините лампи и униформените са на всеки метър. 

 

„Наистина, никой не е застрахован, защото всеки ден поне един член от семейството ми минава по центъра. Отсреща, от спирката, се качва и моята дъщеря, всеки ден”, разказва Ибрахим. 

 

Напуснал Делиормана преди 26 години, за Ибрахим днес Анкара е неговият дом – дом, попаднал под ударите на терора. 

 

Терор, който превърна рутинното возене в градския автобус в пътуване с много неизвестни.  

Още по темата

 

„След първия атентат хората не бяха толкова обезпокоени, но вторият и третият вече..”, заявява Ибрахим. 

 

Докато криволичи нагоре по хълма, тялото на автобуса се пълни с нови и нови пътници. Не е нужно да питаме за причината. Тя витае във въздуха. На глас я изрича семейство Кьосек – редовни пътници преди, след и отвъд терора. 

 

„Целта им беше да всеят страх сред нас. Но ние отказваме да се страхуваме”, заявява семейството. 

 

Пред невидимата опасност понякога страхът е неизбежен. Промъкнал се е не само в Анкара, но и в Истанбул. Особено когато в цел на атаката се превръщат невинни хора.

 

„Това създаде усещането навсякъде - и в Истанбул, и в Анкара, че всеки може да бъде засегнат”, обясни българският посланик в Турция Надежда Нейнски.  

 

Ако това са ПКК, то явно сменят посоката на действие.   

 

„Това е доста странно, тъй като ударът върху невинни граждани до голяма степен е в ущърб на образа, който ПКК се опитва да създаде сред западните общества, така че има още много неизвестни”, смята Нейнски.

 

А най-голямото неизвестно – какво ще е продължението?  

 

„В момента ситуацията е много тревожна. За съжаление прогнозите за това как ще се развие не са много положителни. В момента има нагласа да има обединение, солидарност, около мерки за предотвратяване на нови терористични актове. Но дори представителите на правителството казват, че не могат да дадат пълни гаранции. В един такъв момент на ескалация на заплахата за тероризъм, трудно може да се говори и за мирния процес. Трябва политически да бъде решен проблемът с кюрдите, защото в момент на ескалация умерените гласове нямат думата. И на практика това нагнетява напрежението особено много”, обясни Нейнски. 

 

И докато местните упорито отказват да се подадат на страха, туристите лесно се предават.

 

Повече гледайте във видеото.