Те дискутираха отпадането на механизма

 

Български евродепутати настояват да отпаднат мониторинговите доклади за България. На специално организиран форум в Брюксел и в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, българските представители определиха този тип наблюдение за дискриминационно. Защо обаче от Румъния дойде глас, механизмът за контрол да продължи?


Цели десет години стриктно наблюдение и мониторингови доклади за напредъка на страната ни в областта на правосъдието. Доклади, пълни с критики и отчитащи напредък, но не достатъчен. На десетата година българските евродепутати казват „Не” на този механизъм за контрол и наблюдение.


Според българските евродепутати от различни политически парти мониторинга Еврокомисията е дискриминационен и  неефективен.


Румънската евродепутатка Моника Маковей обаче се обяви за запазването на мониторинга. Според нея докладите на Еврокомисията си вършат работата и ако не са по вкуса на политиците, се подкрепят от гражданите в България и Румъния. Срещу отпадането им се противопоставиха и от РБ.


Последният доклад за Румъния се оказа по-позитивен, докато за България една от основните препоръки беше за външна експертиза за работата на прокуратурата. Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче изчниците на информция на  докладите са спорни. Той самият още преди две години е препоръчл да ни пратят ексаперти, но тогава Брюксел отказал. Според главния прокурор механизмът за контрол се използвал за политически цели и натиск.


Кореспондент: Антоанета Николова