За това как се използват децата във войната, разказва Мохамад Ал Бармауи

 

„Използването на децата във войната е най-ужасяващото нещо. Това става все по-масово. За съжаление, това е използвано и през Първата световна война. При използването им за тези цели, децата стават роби на Халифата или на емира, които се научават от малки да правят това, което им се казва. За тях това е Господ, баща, майка, всичко. Това са деца, които са или сираци, или са загубили родителите си във войната. Има и такива, които се обучават да убиват срещу заплащане. Дават им се около 200 долара, което е равно на един голям войник, който воюва за ИДИЛ”, обясни в студиото на „Събуди се” Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската опозиция.


„Цивилизацията, в която живеем сега, отдавна го е създала. Наблюдава се огромно връщане назад. Трябва да се готвим, за да посрещнем това явление. Мисля, че нямаме готовност. Ние 70 години сме живели без война, и трябва да включим системи, които да работят за това да спасяваме децата”, коментира юристът доц. Велина Тодорова, български експерт, участвал в изработването на проект за стратегия за правата на децата.


„Това е непознато явление за нас в този му мащаб. И трябва да впрегнем всичко, за да се противопоставим”, добави още юристът доц. Велина Тодорова.


По последни данни почти 4 млн. сирийски деца или едно на всеки три деца са се родили в началото на военните конфликти. Техните животи са белязани от страх, насилие. В това число влизат повече от 306 000 деца, които са родени като бежанци след 2011 година.

 

Повече по темата гледайте във видеото.