Колонизирането на Червената планета е много по-интересно от това на Луната, казва физикът

Колонизирането на Марс от хората ще стане факт в следващите 100 години. Това заяви парализираният британски учен Стивън Хокинг в интервю за Агенция ТАСС, цитирано от БГНЕС.

Според смятания за един от най-знаменитите и влиятелни физици-теоретици на нашето време Червената планета е много по-интересна от Луната.

Аз не се съмнявам, че следващите 100 години хората ще живеят на Марс. За да се случи това, трябват инвестиции, които биха позволили да подобрим нашите познания за това как да се оцелее в условия на космическа радиация и как да се борим с липсата на жизнено важни ресурси извън пределите на Земята“, подчерта професорът по гравитационна физика в университета в Кеймбридж.

Хокинг сподели още, че се надява скоро да полети в Космоса.

Вероятно ще имам шанса да полетя в Космоса с „Virgin Galactic”, заяви той. 

В интервюто Хокинг разкрива още, че при първото си посещение в Съветския съюз с група студенти е разпространявал нелегално Библията на руски език. Един от членовете на групата помолил останалите тайно да пренесат Светото писание и те го направили. Но на връщане властите научили и арестували групата. Задържането обаче било за кратко, защото Москва се страхувала от международен скандал.

Физикът е прикован към инвалидна количка заради нелечима болест, с която се бори от началото на 60-те години – амиотрофична латерална склероза, която води до парализа и атрофия на мускулите. Днес физикът общува с външния свят чрез единствения работещ мускул – на бузата. От нея специален датчик подава сигнал на компютърен синтезатор на речта.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес