НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания "Light It Up Blue" ("Освети в синьо")

На 2 април отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма. На откритата сцена пред НДК в 19.00 ч. ще се състои концерт. Кулминация на събитието ще бъде осветяването на сградата в синьо като част от световната кампания "Light It Up Blue" ("Освети в синьо"). Тази година кампанията е под мотото „Аз имам аутизъм. И ти за мен си странен“. 

Още по темата

 

На сцената ще излязат Графа, Орлин Павлов, Йоанна Драгнева, Дидо от Д2, Тома, Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова, Богдан Томов, Поли Генова, Део и Лео, вокална група „Бон - Бон“ и други. Събитието „Освети в синьо“ се организира за пета поредна година под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата “Освети в синьо” цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години, като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и паметник-сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г.

 

В рамките на инициативата по света са осветени емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др.