Там от дни е възстановена работата по довършването на ваканционно селище

 

 

Отново строеж на плажа. Този път в землището на село Емона, до Иракли. 

 

Там от дни е възстановена работата по довършването на ваканционно селище, чието изграждане беше спряно преди 3 години след сигнали на екозащитници. След като в продължение на две години инвеститорът на обекта обжалва тези заповеди и те бяха отменени от няколко съдебни инстанции, сега всичко сочи, че строежът е в рамките на закона.

Още по темата

Кадрите от плаж Вая, са заснети от Кирил Йорданов от Варна. Въпреки че строежът е законен, охранители на обекта му забранили да документира работната дейност. 

 

„Моето мнение е, че там няма 100 метра от плажа и всъщност не може да се строи. Щом те забраняват да снимам мястото, означава, че има нещо нередно”, заяви Кирил Йорданов- автор на видеото. 

 

Проверка на екип на Нова на място установи, че в два имота в местност „Кладери”, в землището на с. Емона, се извършва строителство. Работи се по проект за ваканционно селище с 15 бунгала, складове и басейни. Охраната ни контролираше от далеч, а работници зад мрежата бяха категорични - и ние не трябва да снимаме. 

 

Строителният обект се намира на по-малко от 100 метра от брега на морето и минути след като беше забелязан екипът ни, работата на строителите спря. 

 

От фирмата - собственик на обекта ни обясниха, че се довършва обект, в рамките на бивш пионерски лагер. И всичко е законно след 6 спечелени дела срещу забраните за спиране на строителството.

 

„Към момента на одобрение на инвестиционните проекти и на издаването на строителното разрешение всичко е било съобразено, както със Закона за устройство на територията, така със закона за Черноморското крайбрежие, със Закона за опазване околната среда. Строителството в местността Кладери, това не е Иракли, е абсюлотно законно”, заяви Мима Кънева- адвокат на собственика. 

 

Еко инспекцията обаче е предприела нови действия. 

 

„От гледна точка на екологичното законодателство фирмата има право да си възобнови строителството. След получаването на сигнала сме информирали община Несебър за извършване на проверка и за предоставяне на данните към нас по отношение на разрешението за строежи параметрите на застрояването”, заяви Тонка Атанасова, директор на РИОСВ- Бургас.

 

„На този обект досега не сме правили, защото не сме получавали сигнали за там”, обясни Янчо Георгиев- началник „Контрол върху строителството”, община Несебър.

 

Проверката е насрочена за утре сутрин.