Досега има 14 такива стаи в страната, изградени от неправителствени организации

 

Във Варна помещение за разпит на малолетни ще пази от психически травми децата, станали жертва на престъпление. Така наречените „сини стаи“ вече действат в няколко града, а от днес вече има и във морския град.

 

Според експертите всяко дете станало жертва на престъпление или преживяло малтретиране се затваря в себе си. За това „синята стая“ се превръща в убежище за децата, където спокойно могат да дадат показания.  

 

Под формата на игри и разговори ще се разпитват децата станали жертва на престъпление. Случващото се в „синята стая” се записва и след това този запис може да се използва в съда. „Така повече на това дете няма да му се припомня нищо от случилото се в миналото му”, обясни съдия Яна Панева.

 

Видео: БГНЕС

 

 „Синята стая“ във Варна е първата, която Правосъдното министерство изгражда със средства по българо-швейцарска програма за сътрудничество. Идеята е да бъдат открити 28 такива помещения за нуждите на всяко едно окръжно съдилище в страната.

 

„Ако не успеем със „сини стаи” се надявам да успеем със изграждането на видеоконферентна връзка между две помещения, което също е добър модел, който се използва в другите държави”, коментира заместник-министърът на правосъдието Виргиния Мичева.  Досега в страната има въведени в експлоатация 14 „сини стаи“, но всичките са изградени от неправителствени организации.

 

Репортер: Нивелина Няголова