Те ще излязат на улицата, ако не се постигнат исканите от тях компромиси

 

Реформата в МВР – отново на дневен ред. Синдикатите заплашиха с нови протести, ако между първо и второ четене на промените в закона не бъдат направени компромиси.

 

Бизнесът, синдикатите и правителството обсъдиха в тристранния съвет предложенията за реформи, които миналата седмица вътрешната комисия в парламента отхвърли.

 

Те предвиждат орязване на отпуските с 5 дни, намаляване на заплатите при пенсиониране на полицаите от 20 на 12 и сериозни промени в структурата на министерството. Според бизнеса, 20-те заплати при пенсиониране не са правилният стимул за полицаите. 

 

Ако получаването на 20 заплати при пенсиониране е мотивът  полицаите да извършват своята дейност, би следвало да се предположи, че всеки, който може да плати повече от 20 работни заплати при пенсиониране, може да ги мотивира в обратното”,  коментира след заседанието на тристранния съвет председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 

 

„Ако не бъдат дадени достатъчни индикации, че ще настъпят промени в текстовете, които ние желаем,  между първо и второ четене на текстове Синдикалната федерация на служителите в МВР ще организира национален протест”, обясни заместник-председателят на федерацията Илия Кузманов. От Националния синдикат на пожарникарите и спасителите също обявиха, че са готови са протести. 

 

Не смятам, че предложенията ни са самоцелни. Идеята е да се съберат повече средства - както за разходи и издръжка, така и за капиталови разходи.Искам да възразя срещу тази заблуда, че целта е да се спестят едни пари - няма такова нещо”, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.