Христо Ковачки заяви, че прекратява дейността на мината заради финансови проблеми

 

Бургаският рудник „Черно море” окончателно беше затворен. Концесионерът Христо Ковачки известил Енергийното министерство, че прекратява дейността на мината заради финансови проблеми. 

 

240 от общо 280 служители на мината остават без работа. Голяма част от миньорите научиха новината едва днес, когато дойдоха в мината, за да поемат своята смяна. Останалите 40 души ще работят още месец, за да затворят рудника.

 

Златан Бакалов  е на 27 години. Работи като миньор от 4 години, участвал е във всичките протести, а  такива имаше много, защото години наред заплатите закъсняваха.”От февруари месец сме взели само 200 лева”, разказа той.

 

И Златан и колегите му получиха днес предизвестие за освобождаване от работа. Служители на фирмата им обясняваха, че ще получат две брутни работни заплати - една за неспазване на срока на предизвестието и още една заплата за оставането без работа.

 

Под земята останала техника за милиони левове, а ресорното министерство ще търси изход с нов концесионен договор.  „Ще направим ревизия на запасите, за да видим дали запасите, които има в тази мина са достатъчни и ако това е така, ние ще изпълним своите ангажименти по закон и ще пуснем нов търг”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

 

 „Това е добро намерение, но може и да закъснее. Трудно ще бъде възстановен производствения процес,ако  рудникът не работи 10-15 дни”, коментира Ростислав Радуков от КТ „Подкрепа”. Всички съкратени миньори се надяват държавата да се намеси, за да могат да получат дължимите обезщетения от страна на концесионера на рудника.

 

Репортер: Цеца Алексова