Главният прокурор иска уеднаквяване на решенията

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата заради убити пешеходци. 

Още по темата

 

Преди няколко седмици Върховният касационен съд (ВКС) окончателно реши, че мъжът, убил 20-годишната Лора на пешеходна пътека във Варна, трябва да лежи в затвора само две години. Според изготвената по делото експертиза мотористът е помел момичето с близо 90 км/ч, но според върховните съдии Лора също е виновна за случилото се, тъй като не се е огледала и не е преценила скоростта на моториста.

 

Главният прокурор иска Общото събрание на наказателните съдии във ВКС да тълкува различния подход при определяне наказанието на виновниците за катастрофи.

 

В искането е отбелязано, че „предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства“ и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието. Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора.

 

Експертите на прокуратурата поставят и въпроса за наличието на алкохол в кръвта на причините на катастрофи, когато съдът преценява дали става дума за „особено тежък случай“. Част от анализа са присъдите по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното дете в село Крушевец, катастрофата на бул. „Цариградско шосе“, причинена от таксиметровия шофьор, катастрофата на Великден в Симеоновград, както и причинената от Йосиф Йосифов-Йоско катастрофа през 2011 г. в кв.“Бояна“.