За какво се скараха депутатите и има ли промени в правилата за гласуване в чужбина?

 

 

Скандали и искане за оставки в парламента. На поредно инфарктно заседание депутатите окончателно гласуваха Изборния кодекс. За какво се скараха и има ли промени в правилата за гласуване в чужбина? 

 

"Кърваво" заседание увенча продължилото пет дни и почти толкова нощи приемане на новите изборни правила. Пълен завой по отношение на референдумите - те остават "завързани" за националните избори. Управляващите се отказаха да ги отделят, именно за да не бъдат заподозрени че ги саботират чрез ниска избирателна активност.

 

Ще има отстъпки и за сънародниците ни зад граница. Няма да се налага те да се разхождат до посолствата и консулствата, за да упражнят правото си на глас. В техните градове ще могат да бъдат разкривани изборни секции, но става въпрос само за гражданите на Европейския съюз и само за тази, в които над 100 български граждани са поискали да гласуват с предварително писмено заявление.

 

Същото правило ще важи и за страните извън Европейския съюз, но само за градове, в които има над 1 млн. души население. За да стигнат до тези решения, депутатите разиграха истинска парламентарна битка с искания за оставки и "совалки" по коридорите. 


В тази размирна обстановка депутатите прекараха последния си работен ден преди най-смирения християнски празник. А в битката за определяне на изборните правила процедурната война засенчи законодателния труд. При това в няколко епизода. 


„Този доклад е фалшификат!”, възкликна Четин Казак от ДПС. 

Още по темата


„Правната комисия изобщо не се е събирала и няма как да е произвела такъв документ”, категоричен бе Филип Попов от БСП. 


„Какви са тия криминални заседания!”, възмути се Хамид Хамид от ДПС. 


„Аз също търсих правната комисия”, обясни независимият депутат Георги Кадиев. 


Оказа се, че в заседанието на комисията беглец са били посветени само избрани. Непоканените контраатакуваха.


„Оставка на председателя на правната комисия”, заяви Янаки Стоилов от БСП. 


Спешен председателски съвет, три извънредни почивки, нервни преговори из кулоарите и експресно заседание на правната комисия не успяха да уталожат страстите.


Доклад номер едно беше заменен с доклад номер две - напълно идентичен, но вече законен. Опозицията пак не се съгласи. 


„На ненормално приемане на закони, немормално поведение”, обясни Йордан Цонев от ДПС. 


„Няма никаква драма. Докато всичко не е гласувано, нищо не е гласувано”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 


В крайна сметка всичко беше гласувано - с частични отстъпки за избирателите зад граница. 


„Предадохте нашите сънародници, които живеят и работят зад граница”, заяви Хасан Адемов от ДПС. 


„Това е фашизъм!”, заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан. 


И с пълно отстъпление за референдумите.


„Аз няма да подкрепя това предложение, за да не будим дори само съмнения, че си търсим някакви служебни победи”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 


С това християни и мюсюлмани в залата си пожелаха светли празници и се оттеглиха в почивка. 

 

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов благодари на своите и чуждите депутати за взетите решения и най-вече за запазването на стария режим по отношение на референдумите. Това решение, по думите на Борисов, било и негова заслуга, а със спестените пари веднага щели да се пренасочат средства за ремонт на третокласната пътна мрежа в Северозапада.