Причината - изключват града от списъка на градовете-символи на Априлското въстание

 

Скандал вдига на бунт Клисура. Повод за недоволството е изключването на града от списъка на градовете-символи на Априлското въстание. Жителите на Клисура изпращат гневни писма и подписка до президента и министър-председателя с питане защо Клисура е изключена от Алеята на славата. Клисурци готвят и протест с черешови топчета пред Народното събрание.

 

Още по темата

По повод 140-годишнината от Априлското въстание във Военната академия в София беше открита Алея на славата. В нея бяха положени урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца. Кметицата на Клисура също е поканена, но в последния момент служител на академията я връща с обяснението, че градът не е включен в списъка. 

 

„За мен това не само е скандал, но и позор. Крайно съм разочарована и отчаяна, бих казала, от пренебрежителното, даже няма да прозвучи и пресилено, ако кажа и унизително отношение към Клисура, към този емблематичен за българската свобода град от страна на държавни институции”, заяви Генка Тодорова, кмет на Клисура. 

 

В деня, когато Клисура отбелязва годишнината от въстанието, за първи път от 50-години насам, нито един държавник не се отзовава на поканата им. За хората това е обида. 

 

Някои хора се опитват да пренапишат историята. Тук преди 140 години от това място започва най-новата история на България. Не знам защо го отричат? Клисура въстана втора, изгоря първа. Клисура даде над 450 жертви”, коментира Стефан Желязков. 

 

Боримечката, както в града познават Стефан Желязков, от 10-години се превъплъщава в образа на легендарния герой. Днес отново извади на площада черешовото топче, но за да гърми в знак на протест срещу  държавните институции.

 

Клисурци изброяват имената на десетки герои, загинали в опожарения град. Не пропускат и подвига на Цана Козинарова.

 

„За да не попадне в ръцете на турците хвърля и четирите си деца в кладенеца и след това скача и тя вътре”, разказва Стефан Желязков. 

 

За първи път жителите на града ни показват костите на убитите си предци, които са успели да запазят в подземието на един от параклисите. А инициаторите на Алеята на славата обясняват, че не е имало достатъчно място за пръст от всички градове, дали жертви в Априлското въстание. А подвигът на клисурци няма да бъде забравен. 

 

В защита на историческата правда в Клисура започна събирането на протестна подписка. 

 

Репортер: Благой Бекриев