Запознайте се с младежите от Випуск 2016

 

Какво искат да работят абитуриентите и каква заплата очакват? Палитрата е пъстра - от

Още по темата

медициски сестри, през компютърни специалисти, до сладкари. Проучването си проведохме в три различни града.

 

Според експертите обаче очакванията на зрелостниците добиват връзка с реалността едва около година след като завършат училище. А на тези, които мечтаят за реализация в чужбина, специалистите напомнят, че през последните години глад за кадри има и у нас.

 

Екип на Нова сравни очакванията на зрелостниците в три различни по големина български града - София, Велико Търново и Монтана. 


Изненадващо или не, освен инженери и компютърни специалисти, в момента в страната ни глад има и за кадри с профилирано средно образование - шлосери, заварчици или шивачки. Тези специалисти често са по-добре платени дори от офис служители. 


А след като премине празничната еуфория, според експертите, абитуриентите се сблъскват с най-голямата си заблуда - размерът на бъдещата им заплата.

 

И докато абитуриентите в София са насочили поглед към чужбина, връстниците им отВелико Търново и Монтана са категорични, че смятат да останат тук.


Преди младежите да решат да стягат куфарите за чужбина, специалистите ги съветват да потърсят училищния кариерен консултант. И да не забравят - райони с различно икономическо развитие има и у нас. Например Пловдив, където през последните години са създадени над 200 нови предприятия.