Акцентът тази година е върху идеята за нулев толеранс към нелегалната търговия с диви животни

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда, който тази година е под мотото „За живота на дивите животни”. Акцентът днес ще е върху идеята за нулев толеранс към нелегалната търговия с диви животни, предаде БГНЕС.

 

Бумът на незаконната търговия с диви животни ерозира ценно биоразнообразие на Земята, ограбва от природното ни наследство и води цели видове до ръба на изчезването.

Още по темата

Престъпността, която заплашва дивата природа, застрашава емблематичните слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки. 

 

През 2011 г. подвид на Явански носорог изчезна във Виетнам, докато последните западни черни носорози изчезнаха от Камерун същата година. Човекоподобните маймуни са изчезнали от Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того.

 

„Който и да си, където и да живееш, покажи нулева толерантност за незаконната търговия с диви животни в слово и дело, и направи разликата”, апелират организаторите.

 

Световният ден на околната среда, който се отбелязва всяка година от 1972 насам на 5 юни представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.

 

В отбелязването на Световния ден на околната среда се включва и българското Министерство на околната среда и водите, както и Регионалната инспекция по околната среда и водите – София. Събитието е от 10.00 ч. до 12.00 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина.