Пътешествие в миналото в търсене на корените на превъзходната кухня

Какъв е произходът на една от най-вкусните кухни? Отговорът на този въпрос дава Viasat History с документалния филм „История на италианската храна“. Епизодите ще се излъчват всеки четвъртък, от 9 юни до 7 юли, от 21.00 часа.

 

Историята разказва, че италианската кухня се е развивала през векове на социални и политически промени и е поела тежки византийски, древногръцки и еврейски влияния. Години наред хората вярват, че италианската храна произхожда от свят на безвременна селска простота, където майки приготвят ньоки за децата си, а селяни ядат пица под типичния италиански навес пергола.

 

Настоящата продукция разобличава тези митове и поднася твърдението, че италианската храна не е селска храна. По време на глад и немотия в провинцията, в градовете са имали всичко необходимо за създаването на невероятна кухня. Гражданите са разполагали с ресурси, пари, политическа власт и търговски нюх. Все повече талантливи майстори на традиционна кухня са търсели своето поприще, а консуматорите са развивали взискателния си вкус.

 

Филмът разкрива още какво е общото между италианската идентичност и храна? Отправяйки поглед към историята на необятните и красиви руини на Рим, ослепителната ренесансова Флоренция, заводите на Милано и тихите канали на Венеция, продукцията доказва, че усетът за вкусна храна и традиции са се развивали ръка за ръка.

 

Как са се появили първите кулинарни майстори в историята на Италия и какви са хрониките на старите вина от родината на Леонардо да Винчи? Научете повече от документалния филм „История на италианската храна“ по Viasat History.