Антон Гинев подаде оставка, след като официално стана клиент на прокуратурата

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев обвинен в далавера за близо 1 млн. лева. Сумата била платена за ремонт на жп гарата в Русе, която така и не била ремонтирана. При това - без обществена поръчка. А фирмата, прибрала парите без да свърши работата, е свързана с депутат от ДПС.

Разследването, което е стигнало до извод, че и Антон Гинев е извършил престъпление, всъщност е срещу Илия Илиев”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Илия Илиев е депутат от ДПС, със снет имунитет заради разследване. И точно в това разследване се появило името на Антон Гинев.

През 2007 г. настоящият заместник-министър търси изпълнител на ремонта на русенската гара. Има три желаещи фирми, но две въобще не са допуснати. Печели третата, свързана с Илиев.

В действителност тя е управлявана от жена,с която живее, но той е взимал решенията”, поясни Арнаудова.

Сключеният договор между НКЖИ и „Триумф” ЕООД е за 3 120 000 лева - сума, която предполага обществена поръчка. Но такава нямало. Според прокуратурата: умишлено.

Авансово са преведени 927 000 лева. Трябвало да са за проектиране и аванс за строежа. И били преведени дори без разрешително за строеж. Капакът на злоупотребата, според прокуратурата, е, че Гинев не е направил нищо да върне парите, дори когато ремонтът не се случил.

Девет години след сагата, в деня на обвиняването му в безстопанственост, Антон Гинев подаде оставка. Официално: по лични причини. А премиерът я прие.

От транспортното ведомство обявиха, че министър Московски съжалява за напускането на Гинев, защото работили добре. А самият Гинев не приемал обвиненията на прокуратурата и имал намерение да си търси правата по съдебен път.